web analytics

Complimenten op de werkvloer

dooradmin

Complimenten op de werkvloer

Donderdag 1 maart jongstleden was het weer Nationale Complimentendag. Deze dag is 15 jaar geleden bedacht door Hans Poortvliet met als achterliggende gedachte dat een groot deel van de werknemers ontslag nemen omdat zij zich niet genoeg gewaardeerd voelen. Op deze dag wil hij aandacht vragen voor het vaker uiten van oprechte waardering naar elkaar, ook op de werkvloer. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat werknemers hier harder van gaan werken. De productiviteit op de werkvloer stijgt met zo’n 5 tot 7 procent wanneer werknemers complimenten ontvangen. Kanttekening is wel dat complimenten alleen werken wanneer een medewerker tevreden is over zijn of haar salaris, anders hebben complimenten geen zin.

Het belangrijkste is dat het compliment concreet en persoonlijk moet zijn om effectief te zijn. Als een compliment naar de gehele groep wordt gegeven, is het minder effectief. Ook zullen medewerkers die geen compliment hebben gekregen, maar een andere collega een compliment hebben zien krijgen, ook harder werken. Ook is het effect van het compliment het grootst wanneer deze op een onverwacht moment wordt gegeven.

Over de auteur

admin administrator

Geef een reactie